Ultimele Articole

Pentru ce tip de contracte ar trebui sa apelezi la serviciile unui notar?

Este bine cunoscut faptul ca un contract de vanzare-cumparare pentru un imobil trebuie incheiat in fata unui notar. Acest lucru este cu atat mai important cu cat adesea se apeleaza si la un antecontract incheiat intre parti – vanzator si cumparator – prin care se promite incheierea tranzactiei. 

Cu toate acestea, contractele pentru care oamenii apeleaza la serviciile oferite de Notariat Birzu sunt de mai multe tipuri, desi cele imobiliare sunt cele mai populare. Drept urmare, pentru a se afla cu exactitate pentru ce tip de contract ar trebui sa se contacteze un notar, in continuare sunt prezentate unele dintre cele mai importante situatii: 

Contract de donatie 

Prin donatie, detinatorul unor bunuri, mobile sau imobile, cedeaza dreptul de proprietate unei alte persoane. Pentru ca aceasta actiune sa se poata desfasura in conditii de legalitate, contractul de donatie ar trebui redactat si semnat in cadrul unui birou notarial. In caz contrar, contractul este considerat nul. 

In ceea ce priveste donarea unei sume de bani, daca aceasta este mai mica de 25.000 de lei, procesul este unul simplu, fiind considerata o donatie manuala. In cazul in care suma depaseste aceasta valoare, forma autentica a unui contract este obligatorie. 

Contract de schimb sau de imprumut 

Cele mai citite articole

De asemenea, in cazul in care doua parti decid sa realizeze un schimb de bunuri mobile sau imobile trebuie sa se prezinte in fata unui notar public pentru a incheia contractul de schimb. Printre documentele pe care acestia trebuie sa le prezinte se afla actele de identitate si documentele care certifica rolul de proprietar asupra bunurilor vizat. 

In functie de bunurile supuse schimbului, notarul mai poate solicita si alte documente, in original. Cand vine vorba despre un imprumut insa sunt necesare numai actele de identitate si, daca este cazul, certificatul de casatorie. 

Este important de retinut ca, daca partile isi doresc, pot merge la notar si pentru incheierea unui contract de inchiriere sau de comodat pentru un autoturism. In schimb, pentru ipoteca imobiliara, serviciile notarului sunt obligatorii. 

In concluzie, exista o serie de situatii in care prezenta notarului este obligatorie in timpul semnarii contractelor, dar si situatii cand este facultativa. 

Cele mai citite articole

Latest Posts

Articole Populare