1. Ion Iliescu
Ion Iliescu este una dintre cele mai proeminente figuri politice din Romania postcomunista. Nascut pe 3 martie 1930, el a fost o figura centrala in Revolutia Romana din 1989, care a dus la caderea regimului comunist condus de Nicolae Ceausescu. Iliescu a devenit primul presedinte al Romaniei dupa revolutie, ocupand aceasta functie in perioadele 1990-1992, 1992-1996 si 2000-2004.
Iliescu a fost membru al Partidului Comunist Roman inainte de revolutie, dar a fost inlaturat din functii de conducere in anii ’70, din cauza unor divergente cu conducerea de atunci. Dupa caderea comunismului, a fondat Frontul Salvarii Nationale, care mai tarziu a evoluat in Partidul Social Democrat (PSD), unul dintre cele mai mari si influente partide din Romania.
Presedintia lui Ion Iliescu a fost marcata de tranzitia dificila de la un regim totalitar la o societate democratica. A fost vazut de multi ca un stabilizator intr-o perioada de incertitudine, dar a fost si criticat pentru modul in care a gestionat mineriadele din anii ’90, cand minerii au venit in Bucuresti pentru a sustine guvernul sau.
Ion Iliescu a jucat un rol important in integrarea Romaniei in structurile europene si nord-atlantice, stabilind relatii solide cu Uniunea Europeana si NATO. Cu toate acestea, in ultimii ani, el a fost implicat in mai multe controverse juridice legate de evenimentele violente din timpul mineriadelor si al Revolutiei din 1989. Specialistul in stiinte politice, profesorul Cristian Preda, subliniaza ca "Iliescu a fost un lider de tranzitie, care a avut atat merite in consolidarea democratiei, cat si responsabilitati neasumate clar in gestionarea crizelor postrevolutionare".
2. Traian Basescu
Traian Basescu, nascut pe 4 noiembrie 1951, este o alta figura proeminenta in politica romaneasca. El a fost presedintele Romaniei pentru doua mandate consecutive, din 2004 pana in 2014. Inainte de a deveni presedinte, Basescu a fost primar al Bucurestiului si ministru al Transporturilor. Cariera sa politica a fost marcata de un stil direct si uneori controversat, dar si de o politica externa pro-europeana si pro-americana.
In timpul presedintiei sale, Romania a aderat la Uniunea Europeana in 2007, un pas important pe drumul catre modernizare si integrare occidentala. Basescu a promovat reforme economice si judiciare, desi guvernarea sa a fost, de asemenea, caracterizata de conflicte politice interne, inclusiv cu prim-ministrii cu care a trebuit sa colaboreze.
Unul dintre momentele definitorii ale presedintiei lui Basescu a fost suspendarea sa de catre parlament in 2007 si din nou in 2012, ambele incercari de demitere fiind respinse de electorat prin referendumuri. Aceste evenimente au subliniat polarizarea politica din Romania si au condus la dezbateri intense despre puterea presedintelui in raport cu alti actori politici.
Traian Basescu a fost cunoscut pentru eforturile sale de a combate coruptia, desi criticii sai au sustinut ca aceste eforturi au fost uneori influentate de interese politice. Expertul in relatii internationale, Valentin Naumescu, afirma ca "Basescu a fost un presedinte care a inteles importanta aliantei cu Occidentul, dar al carui stil conflictual a generat adesea tensiuni interne".
3. Emil Constantinescu
Emil Constantinescu, nascut pe 19 noiembrie 1939, a fost cel de-al treilea presedinte al Romaniei postcomuniste, servind intre 1996 si 2000. Constantinescu a fost ales presedinte ca parte a Conventiei Democrate din Romania, o coalitie de partide de centru-dreapta, in contextul dorintei unei parti a electoratului de a aduce o schimbare semnificativa dupa guvernarile social-democrate ale lui Ion Iliescu.
Presedintia lui Constantinescu a fost marcata de eforturile de reformare a economiei si de integrare euro-atlantica a Romaniei. Sub conducerea sa, Romania a facut pasi importanti in directia reformelor democratice si a stabilizarii economice, desi progresul a fost adesea lent si afectat de dificultati economice si sociale.
Un aspect important al mandatului sau a fost relansarea dialogului cu NATO, care a culminat cu invitarea Romaniei sa devina membru al Aliantei in 2002, dupa incheierea mandatului sau. In plan intern, Constantinescu a incercat sa reformeze sistemul judiciar si sa impuna standarde mai inalte de guvernanta, desi rezultatele au fost mixte.
Unul dintre elementele care au definit mandatul lui Constantinescu a fost lupta impotriva coruptiei, desi succesele au fost limitate. In finalul mandatului sau, Constantinescu a declarat ca "a fost invins de sistem", o afirmatie care a subliniat dificultatile cu care s-a confruntat in incercarea de a schimba structurile de putere din Romania. Potrivit analistului politic Alina Mungiu-Pippidi, "Constantinescu a fost un presedinte cu viziune, dar a subestimat rezistenta sistemului corupt impotriva reformelor".
4. Adrian Nastase
Adrian Nastase, nascut pe 22 iunie 1950, este un politician roman de frunte care a jucat un rol esential in guvernarea tarii in perioada de pre-aderare la Uniunea Europeana. El a fost prim-ministru al Romaniei intre 2000 si 2004, mandat in care a coordonat eforturile de integrare europeana care au dus la aderarea Romaniei la UE in 2007.
Nastase a fost un lider influent in cadrul Partidului Social Democrat si a avut o cariera politica remarcabila, ocupand functii importante precum ministru al afacerilor externe si presedinte al Camerei Deputatilor. In perioada 2000-2004, guvernul Nastase a implementat reforme economice menite sa imbunatateasca mediul de afaceri si sa atraga investitii straine, esentiale pentru dezvoltarea economica a tarii.
Cele mai citite articole
Desi a contribuit semnificativ la progresele Romaniei catre UE, mandatul lui Nastase a fost marcat si de acuzatii de coruptie. In 2012, el a fost condamnat la inchisoare pentru fapte de coruptie in dosarul "Trofeul Calitatii", un moment care a avut un impact semnificativ asupra imaginii sale politice si publice.
Pe langa activitatea sa politica, Nastase a fost un prolific autor si profesor universitar, contribuind la dezvoltarea stiintelor politice si a relatiilor internationale in Romania. Profesorul de drept constitutional Ioan Stanomir a declarat ca "Adrian Nastase a fost un politician complex, cu o influenta semnificativa asupra parcursului european al Romaniei, dar a carui cariera a fost umbrita de scandalurile de coruptie".
5. Corneliu Coposu
Corneliu Coposu, nascut pe 20 mai 1914, a fost o figura emblematica a politicii romanesti, cunoscut pentru activitatea sa de opozant al regimului comunist. Dupa Revolutia din 1989, Coposu a devenit liderul Partidului National Taranesc Crestin Democrat (PNTCD) si a jucat un rol crucial in reconstructia democratica a Romaniei.
Inainte de regimul comunist, Coposu a fost un apropiat al liderului taranist Iuliu Maniu si a lucrat in diverse functii in cadrul guvernului. Dupa instaurarea regimului comunist, el a fost arestat si a petrecut 17 ani in inchisori politice, fiind eliberat abia in 1964. Acest trecut de disidenta i-a adus respectul si simpatia multor romani dupa caderea comunismului.
Coposu a militat constant pentru democratie si stat de drept, fiind un sustinator ferm al integrarii Romaniei in structurile euro-atlantice. In anii ’90, el a fost un simbol al luptei impotriva reminiscentei comuniste in politica romaneasca si a fost adesea considerat un moral compass pentru multi politicieni si cetateni.
Un moment important in cariera sa postcomunista a fost negocierea unei coalitii largi de partide care a condus la victoriile electorale ale opozitiei in 1996. Din pacate, Corneliu Coposu a decedat in 1995, dar mostenirea sa a continuat sa inspire generatii de politicieni. Specialistul in istorie politica, profesorul Sorin Antohi, afirma ca "Coposu a fost un martir al democratiei, a carui viata si activitate au simbolizat lupta impotriva totalitarismului si speranta intr-un viitor democratic pentru Romania".
6. Calin Popescu-Tariceanu
Calin Popescu-Tariceanu, nascut pe 14 ianuarie 1952, este un politician roman remarcabil, cunoscut pentru activitatea sa in guvern si in Parlament. El a fost prim-ministru al Romaniei intre 2004 si 2008, perioada in care Romania a aderat oficial la Uniunea Europeana, pe 1 ianuarie 2007.
Tariceanu a fost liderul Partidului National Liberal (PNL) si a jucat un rol important in politica de centru-dreapta din Romania. Ca prim-ministru, el a promovat o serie de reforme economice care au contribuit la cresterea economica a tarii si la stabilizarea finantelor publice. Sub conducerea sa, PIB-ul Romaniei a crescut semnificativ, iar investitiile straine directe au atins niveluri record.
Desi mandatul sau a fost marcat de realizari economice, Tariceanu a avut si o serie de provocari politice, printre care conflicte cu presedintele de atunci, Traian Basescu, si dificultati in asigurarea unei majoritati stabile in Parlament. Aceste tensiuni au culminat cu alegerile parlamentare din 2008, care au dus la incheierea mandatului sau de prim-ministru.
In anii urmatori, Tariceanu a continuat sa fie un jucator important pe scena politica, ocupand functia de presedinte al Senatului si fiind implicat in diverse aliante politice. A fost un sustinator vocal al drepturilor fundamentale si al statului de drept, subliniind importanta unei justitii independente. Intr-un interviu, profesorul de stiinte politice Cristian Parvulescu a remarcat ca "Tariceanu a fost un lider pragmatic, al carui mandat a coincis cu una dintre cele mai prospere perioade economice din istoria recenta a Romaniei".
7. Klaus Iohannis
Klaus Iohannis, nascut pe 13 iunie 1959, este actualul presedinte al Romaniei, ales pentru prima data in 2014 si reales in 2019. Inainte de a deveni presedinte, Iohannis a fost primarul municipiului Sibiu, functie in care a castigat recunoastere nationala si internationala pentru transformarea orasului intr-o destinatie turistica si culturala de top.
Iohannis este membru al Forumului Democrat al Germanilor din Romania si a fost asociat cu Partidul National Liberal, fiind sustinut de acesta in campaniile sale prezidentiale. Alegerea sa ca presedinte a fost vazuta ca o victorie a schimbarii si a unui alt tip de politica, mai transparenta si mai orientata spre dialog.
Mandatul lui Iohannis a fost marcat de eforturile de consolidare a statului de drept si de aparare a independentei justitiei, intr-un context politic adesea tensionat. El a fost un sustinator activ al parcursului european si transatlantic al Romaniei, promovand aliantele strategice cu SUA si tarile din Uniunea Europeana.
Pe plan intern, Iohannis a pledat pentru modernizarea institutiei prezidentiale si a sprijinit reformele administrative si educationale. In ciuda unor critici privind lipsa de actiune in anumite momente, Iohannis ramane o figura centrala in politica romaneasca, fiind vazut ca un garant al stabilitatii institutionale. Politologul Andrei Taranu a afirmat ca "Iohannis este un lider cu un stil calm si echilibrat, care a reusit sa mentina un curs pro-european si democratic pentru Romania, intr-o perioada de provocari interne si externe".