Ultimele Articole

Ce este colesterolul?

Colesterolul este o substanță care ajută organismul în multe feluri: este un element constitutiv al membranelor celulare; ajută organismul să creeze bilă, hormoni și vitamina D. 

Pe de altă parte însă, o cantitate prea mare de colesterol în sânge poate crește riscul de boli de inimă. Prin urmare este important să verifici nivelul colesterolului periodic și să consulți medicul atunci când valorile nu sunt normale. În acest articol îți spunem ce este colesterolul, câte tipuri există, care sunt funcțiile acestuia și cum poți avea valori sănătoase.

Ce este colesterolul?

Colesterolul este o substanță grasă, liposolubilă, care se găsește în toate celulele corpului uman. Colesterolul reprezintă așadar un tip de lipide, substanțe care nu se dizolvă în apă (și nici în sânge). În schimb, ele călătoresc prin sânge pentru a ajunge în diferite părți ale corpului care au nevoie de ele. Colesterolul circulă în sânge sub formă de lipoproteine, acestea fiind clasificate în două tipuri principale:

  • HDL (colesterolul bun): este considerat colesterolul bun deoarece transportă excesul de colesterol de la nivelul arterelor către ficat, unde este eliminat din corp. De aceea, un nivel ridicat de HDL este considerat benefic pentru sănătatea cardiovasculară;
  • LDL (colesterolul rău): este considerat colesterolul rău, deoarece un nivel ridicat de LDL poate duce la acumularea de grăsimi pe pereții arterelor, ceea ce poate duce la boli cardiovasculare. 

Ficatul produce suficient colesterol pentru a susține nevoile organismului. De asemenea, se obține o cantitate de colesterol și din alimentele consumate. Există un sistem în organism care te ajută să scapi de surplusul de colesterol, numai că, uneori, acest sistem nu funcționează atât de bine pe cât ar trebui sau devine supraîncărcat. Ca urmare, poți avea un surplus de colesterol care circulă în sânge. Acesta este motivul pentru care ar putea apărea probleme de sănătate. Dar este important să reții, colesterolul este necesar pentru sinteza vitaminei D, a hormonilor sexuali (estrogen și testosteron), a hormonilor corticosteroizi (care reglează metabolismul, sistemul imunitar și stresul) și a bilei (care ajută la digestia grăsimilor).

Alimentația joacă un rol major în nivelul de colesterol din corp. Anumite alimente pot crește nivelul de colesterol rău (LDL), cum ar fi grăsimile trans și grăsimile saturate, care sunt găsite în produsele de origine animală și în alimentele procesate. Pe de altă parte, alte alimente pot îmbunătăți nivelul de colesterol bun (HDL), cum ar fi grăsimile nesaturate, fibrele alimentare și proteinele, care se găsesc în legume, fructe, nuci, semințe și produse integrale.

Este important să menții un echilibru între HDL și LDL și să ai un nivel total de colesterol în limitele normale pentru a menține o sănătate cardiovasculară optimă. În acest sens, adoptarea unei diete echilibrate și a unui stil de viață sănătos (exerciții fizice regulate și evitarea fumatului) este esențială.

Care este funcția colesterolului?

Colesterolul are multe funcții importante în corpul dumneavoastră. Printre acestea se numără:

  • ajutarea membranelor celulare să formeze straturi protectoare. Aceste straturi controlează ceea ce poate intra sau ieși din celulă.
  • ajută ficatul să producă bilă, de care ai nevoie pentru a digera alimentele.
  • sprijină producția de anumiți hormoni (inclusiv hormoni sexuali) și de vitamina D de către organism.

Cele mai citite articole

Persoanele cu un nivel ridicat de colesterol (hiperlipidemie), sau cu un raport anormal al lipidelor (dislipidemie) se confruntă cu un risc mai mare de boală coronariană. Mulți factori pot afecta capacitatea organismului de a menține echilibrat nivelul colesterolului. De exemplu, condițiile genetice, cum ar fi hipercolesterolemia familială, joacă un rol. Astfel de afecțiuni pot împiedica organismul să scape de colesterolul suplimentar. Astfel, acesta se acumulează în sânge, acumulându-se în pereții vaselor de sânge și afectând fluxul sanguin.

Dieta este de asemenea importantă. Consumul de alimente bogate în grăsimi saturate sau grăsimi trans poate crește nivelul colesterolului. Găsești grăsimi saturate mai ales în produsele care provin de la animale, cum ar fi carnea, laptele, brânza și untul. Grăsimile trans se regăsesc în multe alimente procesate și în mâncărurile de tip fast-food. Așadar, dacă acorzi atenție modului în care dieta îți afectează nivelul colesterolului, poți evita să ai prea mult colesterol în organism.

Tipuri de colesterol

În organism se găsesc mai multe tipuri de colesterol:

  • colesterolul LDL: sunt lipoproteinele cu densitate scăzută. Aceste particule sunt alcătuite în cea mai mare parte din colesterol, pe care îl livrează către celule. LDL-urile au reputația de a fi colesterolul „rău”.  De fapt ele devin rele atunci când sunt prea multe în sânge. Ele se pot combina cu alte substanțe și se pot acumula pe pereții arterelor. Aceste depozite de grăsime formează o placă care se mărește în timp. Această creștere a plăcii se numește ateroscleroză și crește riscul de atac de cord, accident vascular cerebral și alte boli. Colesterolul LDL este de dorit să fie scăzut. Pentru majoritatea adulților, se recomandă valori sub 100 mg/dl. Dacă ai antecedente de ateroscleroză, ar trebui să menții colesterolul LDL sub 70 mg/dL.
  • colesterolul HDL: sunt lipoproteinele de înaltă densitate. Aceste lipoproteine sunt alcătuite în cea mai mare parte din proteine. HDL este colesterolul „bun”, deoarece ia colesterolul suplimentar din fluxul sanguin și îl transportă la ficat. Ficatul descompune apoi colesterolul și îl elimină. Valoarea colesterolului HDL poate fi ridicată. Bărbații ar trebui să aibă HDL de cel puțin 40 mg/dL. Femeile ar trebui să aibă HDL de cel puțin 50 mg/dL. Un HDL de peste 60 este ideal pentru toți adulții și poate reduce riscul de boli de inimă.
  • colesterolul VLDL: sunt lipoproteine cu densitate foarte mică. VLDL-urile transportă trigliceride și colesterol, iar conținutul lor de proteine este scăzut. La fel ca LDL-urile, sunt „rele” deoarece pot contribui la acumularea de plăci în artere.

Ce factori afectează nivelul colesterolului?

Sunt mulți factorii care pot afecta nivelul colesterolului. Aceștia includ:

  • vârsta: pe măsură ce înaintezi în vârstă, nivelul colesterolului crește.
  • dieta: grăsimile saturate și grăsimile trans din alimentele pe care le consumi cresc nivelul LDL. Reducerea aportului de grăsimi saturate și trans te poate ajuta să reduci colesterolul.
  • exercițiul fizic: exercițiile fizice regulate pot crește HDL. Încearcă să faci 30 de minute de activitate fizică în cele mai multe zile ale săptămânii.
  • ereditatea: genele determină parțial cât de mult colesterol produce organismul. Colesterolul ridicat în sânge poate fi ereditar.
  • sexul: înainte de menopauză, femeile au, de obicei, niveluri mai scăzute de colesterol total decât au bărbații la aceeași vârstă. Dar, după menopauză, nivelul LDL tinde să crească, iar HDL-ul poate scădea.

Colesterolul trebuie verificat?

Toată lumea ar trebui să își verifice colesterolul. Frecvența cu care se face un test de colesterol (panel lipidic) depinde de vârsta pacientului și de factorii de risc pentru boli de inimă. Discută cu medicul despre cât de des ar trebui să verifici nivelul colesterolului. Dacă nivelul colesterolului este anormal, medicul poate recomanda un tratament. Opțiunile de tratament includ:

Pentru mulți oameni, o combinație a acestor metode este cea mai utilă. 

În concluzie, colesterolul este o lipidă care îndeplinește sarcini importante în organism. Ai nevoie de colesterol pentru a supraviețui. Dar prea mult colesterol în sânge poate fi periculos pentru sănătate. De aceea, este important să verifici colesterolul și să discuți cu medicul despre ce înseamnă valorile obținute.

Cele mai citite articole

Latest Posts

Articole Populare