Ultimele Articole

Ce presupune o colectare corectă a deșeurilor de echipamente electrice și electronice?

Evoluția constantă a industriilor a avut un impact semnificativ asupra procesului  de generare a deșeurilor. Unele dintre cele mai periculoase fiind sunt cele care provin de la echipamente electrice și electronice. 

Substanțele chimice pe care le generează au un impact negativ atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra sănătății umane. Tocmai de aceea, firmele care manipulează asemenea deșeuri ar trebui să adopte măsurile necesare pentru a elimina toate riscurile asociate acestora. 

Ce înțelegem prin deșeuri de echipamente electrice și electronice?

Aceste deșeuri implică orice tip de aparat electrocasnic ieșite din uz care funcționa prin intermediul bateriilor sau pe bază de curent, indiferent de dimensiune. Le considerăm deșeuri periculoase prin prisma conținutului toxic al acestora, ele generând o serie de riscuri majore pentru sănătatea oamenilor și mediul înconjurător.

Practic, o expunere la aceste deșeuri determină numeroase efecte negative mediului, de aceea este nevoie de o gestionare corectă și eficientă a acestora. În plus, se constată o nevoie accentuată de a aborda programe eficiente de colectare și reciclare in privinta deseurilor de echipamente electrice si electronice, garantând astfel un nivel înalt de protecție a mediului.

Ce implică activitatea de colectare deșeuri electrice și electronice?

Cele mai citite articole

Companiile trebuie să aibă la cunoștință cadrul legal național și directivele europene privind modul sustenabil de gestionare a acestor deșeuri. Prin intermediul acestora, agenții economici vor putea:

  • Preveni și/sau minimiza volumul de deșeuri electrice și electronice;
  • Recupera diferite materii prime prin valorificarea lor;
  • Crește performanța de mediu în urma unei bune gestionări a acestor deșeuri la amplasament. 

În vederea atingerii acestor obiective este esențială realizarea colectării separate și tratării corecte a deșeurilor electrice și electronice. Pentru a efectua această etapă importantă, este esențial ca firmele să identifice și să abordeze cele mai bune soluții de colectare deșeuri electrice și electronice, punând un accent deosebit și pe activitatea de monitorizare a cantității rezultate din procesele operaționale desfășurate.

În plus, cunoașterea prevederilor Ordonanței de Urgență 92/2021 și a Ordonanței 5/2015 este o prioritate pentru firme, acestea oferind cadrul legal corect și eficient prin care se poate asigura o colectare selectivă a acestor deșeuri.

Ce efecte poate avea colectarea incorectă a acestor deșeuri periculoase?

În cazul în care nu sunt respectate activitățile de colectare deseuri periculoase și de tratare corespunzătoare, problemele cu care se pot confrunta firmele sunt numeroase.

Printre principalele dificultăți menționăm:

  • Sporirea gradului de poluare – reprezinta una dintre cele mai importante probleme în cazul gestionării incorecte a deșeurilor. Substanțele toxice pe care le elimină echipamentele electrice și electronice vor ajunge imediat în sol sau în apă. Efectele negative pe care le vor genera vor fi devastatoare pentru mediu.
  • Sancțiuni aplicate din partea autorităților responsabile cu protecția mediului – În cazul în care firmele nu respectă legislația în vigoare, ele riscă atât amenzi mari, cât și imposibilitatea de a exercita activitatea. Răspunsul va fi pe măsura complexității problemei cauzate.
  • Imposibilitatea de a se bucura de o evoluție armonioasă a business-urilor – Dacă antreprenorii nu se ocupă rațional și eficient de programul de gestionare a acestor deșeuri, ei se vor confrunta cu multiple probleme de mediu.

Cele mai citite articole

Latest Posts

Articole Populare