Ultimele Articole

Principalele beneficii ale sunătoarei și cum o poți utiliza

Sunătoarea, sau Hypericum perforatum după denumirea sa științifică, este o plantă erbacee perenă, cunoscută atât pentru frunzele sale strălucitoare, cât și pentru florile sale galbene strălucitoare. Mai este apreciată însă și pentru proprietățile sale terapeutice, fiind utilizată în medicina tradițională pentru a trata o varietate de afecțiuni, de la răni și arsuri, până la tulburări nervoase. Continuă să citești pentru a afla mai multe despre beneficii și utilizările sale!

Principalele beneficii ale sunătoarei

Beneficiile sunătoarei sunt numeroase. Este cunoscută pentru efectele sale antidepresive, fiind un remediu natural eficient în ameliorarea stării de spirit și a simptomelor depresiei. Acest lucru se datorează prezenței unor ingrediente active precum hipericina și hiperforina, care au capacitatea de a influența nivelul substanțelor chimice din creier, inclusiv al serotoninei, neurotransmițătorul responsabil pentru reglarea stării de bine, al cărui nivel este, de obicei, scăzut la persoanele cu depresie.

În plus, sunătoarea poate avea și beneficii semnificative pentru piele datorită proprietăților sale antiinflamatoare, antifungice, antivirale și antibacteriene. Este ideală pentru ameliorarea unei multitudini de probleme ale pielii, de la leziuni superficiale, la arsuri minore sau chiar psoriazis. De exemplu, uleiul de sunătoare, aplicat local, poate contribui la diminuarea eritemului și descuamării, accelerând astfel vindecarea. Sunătoarea poate fi, de asemenea, un aliat de nădejde pentru femeile care se confruntă cu simptomele neplăcute ale menopauzei. De la bufeuri la transpirație excesivă și schimbări bruște de dispoziție, toate acestea ar putea fi atenuate cu ajutorul sunătoarei.

Atenție! În ciuda beneficiilor sale multiple, sunătoarea nu trebuie folosita ca un substitut pentru tratamentul medicamentos, ci ca o completare a acestuia și doar după consultarea unui medic și conform indicațiilor acestuia.

Cum se poate utiliza sunătoarea?

Sunătoarea poate fi utilizată în diverse forme. Se poate folosi pentru a prepara ceai, ce poate fi consumat seara, pentru a combate insomnia. Pentru prepararea ceaiului, se pot utiliza atât pliculețele din comerț, cât și sunătoarea uscată. Totuși, este important de menționat că doza de ceai administrată în 24 de ore trebuie să respecte indicația medicului sau a producătorului. 

Sub formă de ulei, poate fi folosită pentru ameliorarea simptomelor unor afecțiuni dermatologice cum ar fi rănile, dermatita atopică sau eczema, dar și pentru a combate uscăciunea pielii. Tinctura de sunătoare este indicată mai ales pentru uz extern, cu toate că există și situații în care poate fi utilizată intern. Beneficiile acesteia includ detensionarea organismului, diminuarea depresiei, dar și menținerea elasticității pielii.

Cele mai citite articole

Sunătoarea mai este comercializată și sub formă de capsule, care pot administrate în timpul mesei sau imediat după, pentru a beneficia de efectele sale terapeutice.

Contraindicații și precauții în utilizarea sunătoarei

Sunătoarea, în ciuda numeroaselor sale beneficii, are și anumite contraindicații. Persoanele care urmează tratamente cu antidepresive sau alte medicamente care influențează nivelul de serotonină din organism ar trebui să evite administrarea de sunătoare, deoarece poate interacționa cu aceste medicamente.

Femeile însărcinate, cele care alăptează sau cele care doresc să conceapă trebuie, de asemenea, să evite sunătoarea – nu există suficiente date referitoare la siguranța administrării sale în timpul sarcinii sau alăptării. Sunătoarea poate afecta și eficacitatea contraceptivelor orale, ceea ce poate duce la o sarcină neplanificată, deci evit-o și dacă nu dorești să rămâi însărcinată. 

În cazuri rare, suplimentele cu sunătoare pot duce la apariția anumitor reacții adverse, inclusiv tulburări digestive, diaree, gură uscată, dureri de cap, oboseală, amețeli, anxietate, neliniște, furnicături, reacții alergice pe piele, disfuncție sexuală, disfuncție erectilă sau impotență, leziuni hepatice și psihoză. 

Sunătoarea este o resursă naturală cu multiple beneficii pentru sănătate. Indiferent dacă alegi să o consumi sub formă de ceai, tinctură sau ulei, important este să o folosești în mod responsabil, ținând cont de contraindicațiile sale, fără a uita că nu este un remediu universal și că nu este potrivită pentru toată lumea. Înainte de a o utiliza, consultă un medic pentru a te asigura că este sigură pentru tine și că nu interacționează cu alte medicamente pe care le iei! 

Sursa: https://www.medlife.ro/articole-medicale/sunatoare-beneficii-proprietati-contraindicatii 

Cele mai citite articole

Latest Posts

Articole Populare