Indiferent de combustibilul folosit pentru a functiona, un element care este nelipsit din componenta motorului auto este bateria. Aceasta ofera energia necesara pentru a porni motorul, dar si restul sistemelor electrice si electronice ale masinii, astfel incat autovehiculul sa poata functiona corect si sa ofere siguranta soferului si pasagerilor acestuia.
Totusi, pe piata exista mai multe tipuri de baterii auto, pentru a se potrivit fiecarui model sau categorie de autovehicul, cu dimensiune si amperaje diferite. O astfel de gama variata de acumulatori auto poate fi gasita si pe internet, in magazinul online Vrum Auto putand fi gasita bateria potrivita, de la branduri de renume din domeniu.
Ce tipuri de baterii auto exista pe piata?
Diversitatea de baterii auto nu este data numai de dimensiunea si puterea acestora, ci si de modul de functionare pe care il au, care pot influenta durata de viata a acumulatorilor auto. Drept urmare, exista 4 tipuri de baterii auto, dupa cum urmeaza:
- baterii cu intretinere – in cazul careia trebuie sa se completeze periodic lichidul din interior;
- baterii fara intretinere;
- baterii etanse cu gel – sunt unele dintre cele mai performante baterii auto, care au o rezistenta mai mare, motiv pentru care sunt potrivite autovehiculelor dotate cu sisteme consumatoare de curent;
- baterii pentru sistemul de pornire Start/ Stop – sunt unele dintre cele mai noi tipuri de acumulatori auto, care se reincarca rapid, prin inmagazinarea curentului.
De aceea, alegerea bateriei auto ar trebui sa se faca cu mare atentie, tinand cont de tipul motorului auto si de specificatiile tehnice ale acestuia.
Care sunt factorii care influenteaza durata de viata a bateriilor auto?
In medie, o baterie auto poate functiona 3-4 ani, daca aceasta este corect intretinuta. In cazuri exceptionale, un astfel de acumulator poate functiona chiar si pana la 6 ani, dar este necesar sa se acorde atentie semnalelor pe care le ofera autovehiculul in cazul in care nu mai este suficient curent pentru a functiona corect.
Exista insa si situatii in care o baterie auto poate functiona cel mult 2 ani. Pentru acest lucru pot fi de vina o serie de factori, cum ar fi o ingrijire neadecvata a acumulatorului, temperaturile ridicate, care pot accelera coroziunea si evaporarea electrolitilor. De asemenea, vibratiile si descarcarea bateriei pot afecta performantele acesteia, iar drumurile scurte nu sunt suficiente pentru ca acumulatorul sa aiba timp sa se reincarce.
Prin urmare, pentru ca performantele masinii sa nu fie afectate, bateria auto este foarte importanta, atat alegerea corecta a acesteia, cat si intretinerea sa corecta.