Apa este unul dintre elementele esentiale vietii, dar care poate fi contaminata foarte usor. De aceea, este necesar sa se verifice periodic continutul si calitatea apei potabile. Chiar si in cazul sistemelor profesionale de purificare a apei pot exista erori care pot duce la cresterea cantitatii de substante nocive din componenta ei.
In plus si oamenii, consumatorii finali, pot testa calitatea apei care le curge la robinet pentru a sti daca este buna pentru consum sau nu. In unele cazuri, desi rezultatele testelor se afla in parametri normali, gustul sau chiar mirosul apei pot fi neplacute, motiv pentru care nu ar trebui consumata apa.
Ce anume poate schimba gustul si mirosul apei?
Este bine-cunoscut faptul ca apa nu are nici gusti si nici miros. De aceea, in momentul in care se observa o schimbare din aceste puncte de vedere, adesea este vorba despre o contaminare a apei. In functie de substantele cu care aceasta a fost contaminata variaza si gustul si mirosul sau.
De exemplu, daca apa are un gust sarat, acesta este dat de o cantitate ridicate de clorura sau sulfat de sodiu. Daca gustul este unul salciu sau dulceag, anunta prezenta carbonatului de calciu, gustul metalic este specific clorurii de fier, iar gustul amar este specific sulfatului de magneziu sau mangan.
Unele dintre acestea schimba chiar si culoarea apei, care va deveni rosie sau portocalie daca in apa este prezenta o cantitate ridicata de fier si galbena, in cazul manganului.
Cum pot fi tratate sau prevenite aceste situatii?
Cei care se confrunta deja cu o apa care are un continut ridicat de substante chimice sau de minerale stiu ca efectele acestora sunt neplacute, indiferent ca este vorba despre vase, electrocasnice sau chiar organismul lor. De aceea, este recomandat sa se foloseasca echipamente speciale pentru dezinfectarea si purificarea apei.
De exemplu, dedurizatoarele sunt unele dintre cele mai des folosite astfel de echipamente in zonele cu apa dura, cu un continut ridicat de calcar, pe cand in cazul apelor contaminate cu fier se recomanda folosirea unor deferizatoare.
Echipamente si sisteme de dezinfectare si purificare a apei sunt folosite si de uzinele de apa si statiile de epurare a apei, pentru a o transforma in apa potabila, care va fi distribuita prin reteaua publica de alimentare cu apa. Cu toate acestea, sistemul si tevile vechi pot afecta calitatea apei, acestea fiind unul dintre factorii care determina prezenta fierului in apa.
De aceea, astfel de dispozitive pot fi folosite si de consumatorii finali, instalate la intrarea apei potabile in gospodarie.