Exista mai multe lucruri de care trebuie sa te interesezi cand vine vorba despre laptele praf pentru bebelusi, asa numita „baby formula”, pe langa alegerea unei anumite firme. Incepand cu modul in care influenteaza scaunul bebelusului, si pana la cat de mult va manca copilul tau, iti dezvaluim cateva surprize pe care le poti intalni atunci cand iti hranesti micutul cu lapte praf.
- Modificari in ceea ce priveste scaunul nou-nascutului
Scaunul bebelusului dvs. este direct influentat de ceea ce mananca. Si nu doar „formulele” de lapte praf sunt diferite, dar pot produce parintilor un mic soc – in special parintii care trec de la alaptare la lapte praf.
„Am hranit bebelusul cu formula de lapte praf timp de 5 saptamani si s-a produs o schimbare drastica in ceea ce priveste scaunul lui. Practic, consistenta, cantitatea, culoarea si mirosul scaunului s-au schimbat”, spune mama unui bebelus.
De ce aceasta diferenta? Pediatrii spun ca asta este pur si simplu o problema a corpului care se adapteaza la ceea ce mananca. „Flora tractului gastro-intestinal se schimba in functie de ce fel de alimente circula prin ea, iar formula de lapte praf este un aliment diferit de laptele matern”, explica pediatrii.
- Bebelusii nu digera laptele matern si laptele praf in acelasi ritm
Este adevarat ca laptele praf tine mai mult de foame decat laptele matern? Da. Iata de ce: laptele matern si majoritatea formulelor de lapte praf, precum lapte praf hipp, contin proteine zer si cazeina. Laptele matern contine mai mult zer, care este mai usor de digerat (si, prin urmare, bebelusii il digera mai repede) decat cazeina. Formula de lapte praf contine mai multa cazeina, pe care bebelusii o digera mai lent.
Cele mai citite articole
Inainte sa iti faci prea multe planuri ca vei dormi cateva ore bune pentru ca bebelusul nu va plange de foame, tine minte ca fiecare copil este diferit. Fiecare bebelus are propriile sale nevoi calorice, personalitate si modele de somn. Drept urmare, unii bebelusi hraniti cu lapte praf se trezesc la fel de des pentru a „cere” de mancare ca bebelusii hraniti la san.
Totusi, nu exista nicio indoiala ca laptele praf se digera mai greu decat laptele matern. Asa ca este normal sa il hraniti mai rar decat o mama care alapteaza.
- Bebelusii mananca cantitati diferite
Este posibil ca in urma discutiilor cu alte mamici sa constatati ca bebelusul cuiva abia mananca 80 de ml de lapte praf, iar al tau mananca fara probleme 200 ml. Nu trebuie sa te ingrijorezi. Este doar un caz clasic de diferenta individuala. Unii bebelusi au nevoie de mai multe calorii decat altii, iar ceea ce este suficient pentru cresterea unui copil poate sa nu fie suficient pentru altii.
In plus, aportul de lapte praf al copilului tau va varia de la o masa la alta – la fel cum un adult alege o salata usoara pentru pranz, dar la cina vrea ceva mai substantial. Lasa-ti bebelusul sa decida de cat lapte praf are nevoie.
In ciuda variabilitatii, este totusi important sa respecti cateva principii de baza. In general, un bebelus care nu se hraneste cu mancare solida ar trebui sa primeasca aproximativ 70 ml de lapte praf pentru fiecare kilogram pe care il are. Deci, daca bebelusul tau cantareste 6 kilograme, ii vei da aproximativ 420 ml de lapte praf. Si nu uitati sa programati vizite regulate la pediatru, pentru a urmari cresterea copilului si pentru a te asigura ca totul este in ordine.